about

Anne Marthe Dyvi med Idunn Aune Forland: "Warp and weft"

Anne Marthe Dyvi (born 1979) is an interdisciplinary artist and film maker educated and based in Bergen, Norway. She graduated from The Bergen Academy of Art and Design with a MFA in 2010. Her work can be described as interdisciplinary, site-specific and process-orientated, and with a special interest for technology and time, and the existence, survival or behaviour of nature and humanity. She works with time based media, sculpture and twodimentional works. Dyvi has exhibited in several parts of Norway and Sweden, and in Italy, Slovakia, England, Germany, Estonia, Iceland, Denmark and Lithuania. Several of her works are included in the collection of KODE (Bergen Art Museum), Stavanger Art Museum, Bergen City Council, Vestland County and KORO. In 2008 she was part of founding Ytter/ ytter.no, back then an artist group and online magazine, today a digital archive. In addition to her own practice as an artist she worked as artistic developer at the Bergen Centre for Electronic Art 2010-2019, and the constituted director for one year. She was part of the resource group developing a national archive for video arts in Norway for the Arts Council, Videokunstarkivet. In 2019-2021, she was a in a the LES committee appointed by  KORO. From 2020 she is the board leader for Atelier Nord in Oslo, a platform for contemporary art with a focus on media art.

Anne Marthe Dyvi (f.1979) er en interdisiplinær kunstner utdannet og basert i Bergen, med master fra Kunst- og Designhøgskolen samme sted fra 2010.  Arbeidene kan beskrives som interdisiplinære, stedsspesifikke og prosessorienterte. Med en spesiell interesse for teknologi og tid, og eksistensen, overlevelsen eller adferden til mennesket og naturen. Hun jobber mye med tidsbaserte medier, men også skulptur og 2-dimensjonale arbeider. Hun har bred utstillingserfaring fra inn- og utland. Flere av arbeidene hennes er innkjøpt av KODE, Bergen kommune, Stavanger kunstmuseum samt KORO og Vestland fylkeskommune. I 2008 etablerte hun sammen med resten av kunstnergruppen Ytter og  ytter.no. Ytter var en uavhengig, nettbasert kunstblogg og kunstnergruppe. I dag primært et arkiv. Hun har jobbet på Bergen senter for elektronisk kunst som kunstnerisk utvikler fra 2010-2019, og i et år som konstituert daglig leder. Hun var en del av ressursgruppa i PNEK som utviklet Videokunstarkivet, et nasjonalt arkiv for videokunst i Norge på oppdrag for Norsk Kulturråd.  I 2019-2021 var hun komitémedlem i KORO sin LES-ordning. Fra 2020 er hun styreleder for Atelier Nord i Oslo.

contact: annemarthesin(at)gmail.com

annemarthedyvi.com

videokunstarkivet.org

ateliernord.no

CV and promo images

Videos / short descriptions

Instagram      &        Facebook

ytter.no, established in 2008, run by Julie Lillelien Porter, Anngjerd Rustand and Anne Marthe Dyvi.Ytter is an independent online art magazine based in Bergen, Norway. We publish features, documentation and more, often related – but not limited to – the regional art scene. Ytter is also an artist group initiating and participates in many different art projects. Today ytter.no is primarily an archive of the years 2008-2016 of independent art in Bergen and beyond. P.S Ytter is an art project.